041 698 889

Šabeder in sinovi d.o.o.
Zg. Korena 4d
2242 Zg. Korena
SI50081241

saso@sabeder.si
claudia@sabeder.si

Prodaja, proizvodnja in skladišče
Zg. Korena 4d
2242 Zg. Korena
Gsm 041 698 889
Gsm 041 328 893

Delovni čas:
od pon.do petka 8-16 ure

Toplotna izolacija strehe

Če nameravamo prostor pod streho izkoristiti za stanovanje, mora predvsem zagotavljati bivalno ugodje: primerno temperaturo in relativno zračno vlago. Ena najpomembnejših predpostavk za doseganje ugodne bivalne klime v prostoru je pravilna sestava strehe. Gradbenofizikalno napačno zaporedje gradbenih plasti lahko povzroči poškodbe, odpravljanje težav pa je zelo drago.

Po nekaterih ocenah se na račun neizoliranosti podstrešja lahko izgubi tudi do 25% toplotne energije. Dobra novica je, da je izolacija strme strehe sorazmerno enostavna.

Načini vgrajevanja toplotne izolacije

Na nagnjenih strehah je možno toplotno izolacijo vgraditi na tri načine: med špirovci, na špirovcih in pod špirovci. Toplotna izolacija med špirovci je najpogostejša, ker jo je sorazmerno enostavno izvesti. Paziti je potrebno le, da so zadosti toplotno izolirani in tesni stiki pri zaključkih sten, dimnikih, strešnih oknih itd....

Za strme strehe je najboljša rešitev izolacija na špirovcih. Bistveno je, da izpolnjuje zahteve, kar poveča možnosti na razpisu za kreditiranje izolacije strehe s strani EKO sklada.

Vrste toplotnih izolacij

Toplotna izolacija mora biti izbrana preudarno in vgrajena pravilno, saj na ta način lahko zmanjšamo energetske izgube celo do 40%. Dobri in pravilno vgrajeni izolacijski materiali pozimi preprečujejo izgubo toplote, poleti zmanjšujejo pregrevanje prostorov, hkrati pa prostor tudi zvočno izolirajo. Za dobro toplotno izolirano streho se priporoča debelina toplotne izolacije 20 cm ali več. Na tržišču obstajajo številna toplotno izolacijska gradiva.

 • Ekspandirani polisturen

  Ekspandirani polistiren je veliko bolj znan pod imenom stiropor. Trda pena, sintetični produkt iz polistirena, ima dobre toplotno izolacijske lastnosti (? = 0,040 W/mK). Stiropor je kemično nevtralen in brez vonja. Zaradi zaprte celične strukture ne vpija vode, zato ne potrebuje parne zapore na notranji strani.

 • Ekstrudirani polistiren

  Toplotno izolacijsko gradivo iz ekstrudiranega polistirena, ki ima zelo dobre fizikalne lastnosti: odlično toplotno izolativnost (toplotna izolativnost = 0,024 – 0,033 W/mK), visoko tlačno trdnost, ne vpija vode, odporen je na staranje.


 • Kamena volna

  Toplotno izolacijsko gradivo iz dveh kamenin, diabaza in dolomita, ki se jih najprej raztali, nato pa z razvlaknjevanjem mase nastane kamena volna ( toplotna izolativnost = 0,038 W/ mK). Stisnjena v plošče ima kamena volna lahko različne gostote.

 • Steklena volna

  Toplotna izolacija je sestavljena iz steklenih vlaken, stisnjenih v plošče različne gostote in trdnosti. Je ena izmed najpogosteje uporabljanih toplotnih izolacij, tako v svetu, kot pri nas.

 • Celulozni kosmiči

  Celulozna toplotna izolacija se pridobiva iz starega časopisnega papirja ( toplotna izolativnost = 0,0333W/mK). Zmlete drobne časopisne kosmiče se impregnira z borovo soljo. S tem postane gradivo odporno proti ognju, škodljivcem in plesnijo.

 • Lesna vlakna

  Les je naravno gradivo, ki ima zelo dobre izolacijske sposobnosti (toplotna izolativnost = 0,040 W/mK). Tako ima npr. 10 cm masivnega lesa iglavcev enako toplotno izolativnost, kot jo lahko dosežemo pri 160 cm debeli betonski steni.© Šabeder in sinovi d.o.o.